Príchod švajčiarskej posily 2. časť

Príchod švajčiarskej posily 2. časť

30. Apríl 2021

Pripájame zopár zaujímavých videí z prepravy švajčiarskych električiek na Slovensko. Nakladanie v Bubendorfe a prevoz do prístavu v Bazileji. Čakanie na príchod lodí v bazilejskom prístave. Nakladanie do lodí Amare a Quinto. Cesta loďami z Bazileje do Bratislavy. A napokon vytúžený príchod do Hronca. Električky, vitajte u nás! :)

Príchod švajčiarskej posily

Príchod švajčiarskej posily

29. Apríl 2021

Nadobudnutie švajčiarskych elektrických vozidiel pre plán revitalizácie Čiernohronia patrí medzi výnimočné úspechy Čiernohronskej železnice a Banskobystrického samosprávneho kraja. Ojedinelý projekt zameraný na rozvoj a udržateľnú budúcnosť regiónu pomoc kvalitnej verejnej dopravy tak začal naberať konkrétnu podobu.

Smer Horehronie

Smer Horehronie

16. Apríl 2021

Na stredné Slovensko v týchto týždňoch prevážajú sedemnásť električkových súprav zo Švajčiarska. V budúcnosti by mali pomôcť rozvíjať ekologickú dopravu v regiónoch. Napríklad medzi Čiernym Balogom a Podbrezovou alebo na južnej strane Chopku v Nízkych Tatrách.

Príležitosť pre Hronec

Príležitosť pre Hronec

23. Marec 2021

Ak vás práca v neziskovej organizácii niečomu priučí, tak je to ostať čestný, pravdivý a hrdý. Skúsenosti nás presvedčili, že nie každá prosba o pomoc musí byť vypočutá a ani tie najbližšie dvere sa neotvárajú automaticky. Čiernohronská železnica je dielom mnohých. Jej úspechy si radi privlastňujú všetci, ale v úvodných bitkách často ostáva sama. Prečo o tom píšeme?

Napojenie mesta Brezna na novú trať ČHEŽ

Napojenie mesta Brezna na novú trať ČHEŽ

1. December 2020

Štúdie možného predĺženia tratí ČHEŽ pod Chopok a prepojenie mesta Brezna električkou.

Čiernohronská elektrická železnica má svoje nové logo

Čiernohronská elektrická železnica má svoje nové logo

30. November 2020

V marci 2020 sme Vám predstavili prvé logo projektu, ktoré nám navrhli naši priatelia z Ateliéru Parabola. Dlho sme o ňom premýšľali. Záležalo nám na tom, aby logo malo nielen moderný design a nápad, ale nieslo v sebe aj kúsok patiny, a aby zároveň vystihovalo posun, aký elektrifikácia pre Čiernohronskú železnicu predstavuje.

Nádej Čiernohronia

Nádej Čiernohronia

14. Október 2020

V týchto dňoch sme nazreli do našich kroník. Je v nich ukrytých mnoho príbehov, fotografií a odkazov, ktoré tam zanechali prví brigádnici. Boli mladí, odvážni a presvedčení, že dokážu zmeniť svet a zachrániť niečo, čo má naozaj zmysel. Ako každý rok sme sa počas leta s niektorými z nich stretli. Rozoznáme ich aj v dave ľudí. Väčšinou majú na sebe oblečené rokmi vyblednuté brigádnické tričko, ktoré už možno dokonale nepasuje na ich postavu, nosia ho však s hrdosťou, aká sa bežne nevidí.

Švajčiarsko dodá električky pre Čiernohronskú dolinu

Švajčiarsko dodá električky pre Čiernohronskú dolinu

23. Júl 2020

Krajské zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja 22.8.2019 vyjadrilo podporu a súčinnosť projektu Čiernohronskej železnice, n.o. (ČHZ) na Revitalizáciu Čiernohronskej doliny.

Malá železnička s veľkým významom

Malá železnička s veľkým významom

16. Apríl 2020

Príbeh Čiernohronskej železnice fascinuje ľudí po celom svete. Nenápadná, ukrytá v tesnom objatí hôr, si vytrvalo razí cestu naprieč storočiami. Má za sebou okamihy veľkej slávy, pamätá si bolestivé prehry, vždy bola symbolom ťažkej a poctivej práce, železnej vytrvalosti a pokory.

Projekt revitalizovanej ČHŽ už má i svoje logo

Projekt revitalizovanej ČHŽ už má i svoje logo

25. Marec 2020

Čas kľudu a rozumných obmedzení v rámci boja so zákerným neviditeľným nepriateľom využíva tým ČHŽ na prípravu ďalších materiálov jej rozvoja pre budúcnosť.